Huidige ontwikkelingen

Op deze pagina publiceren wij het huidige nieuws omtrent de ziekte van Lyme binnen Nederland. Als u op de link klikt, dan komt u vanzelf bij het desbetreffende artikel terecht. Wij publiceren hier een korte samenvatting van het artikel.  De artikelen staan gerangschikt, waarbij het meest recente nieuws bovenaan de pagina staat weergegeven. 

Plastest moet ziekte van Lyme makkelijk kunnen opsporen: ‘Een grote doorbraak’

Publicatiedatum: 21 augustus 2017

OSS – De ziekte van Lyme is tot nu toe alleen nog via bloedonderzoek op te sporen en zelfs dan klopt de uitslag vaak niet. Innatoss Laboratories uit Oss brengt daarom een plastest op de markt waarmee je snel kunt zien of de kwaal in je lichaam zit. Volgens Maarten van der Zanden van Innatoss Laboratories is de Nanotrap Lyme Antigen test baanbrekend. “Het is echt een grote doorbraak”, vertelt hij.

Zie link


Overwinning bij Hof Arnhem- Leeuwarden: langdurige antibioticabehandeling moet vergoed worden

Publicatiedatum: 2 augustus 2017

Veel lymepatiënten worden geconfronteerd met zorgverzekeraars die weigeren de kosten van langdurige antibioticabehandelingen te vergoeden. Deze behandelingen zouden, ook als deze gebaseerd zijn op de internationale ILADS-richtlijn en voorgeschreven worden door een regulier arts, namelijk niet conform de internationale stand van de wetenschap en praktijk zijn. Om die reden zouden de kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Over dit onderwerp worden door lymepatiënten inmiddels diverse rechtszaken gevoerd tegen hun zorgverzekeraars. Dat heeft in twee losstaande zaken in 2015 en 2016 geleid tot twee positieve uitspraken bij de rechtbank Gelderland. In beide zaken had de zorgverzekeraar echter hoger beroep ingesteld.

Zie link


2,5 miljoen euro voor betere bestrijding ziekte van Lyme

Publicatiedatum 21 juni 2017

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt daarom 2,5 miljoen euro beschikbaar voor verbetering van de behandeling en aanpak van de ziekte van Lyme, die door teken wordt veroorzaakt.

Het geld is onder meer bedoeld voor betere testen, zodat sneller de juiste diagnose kan worden gesteld.

Zie link


Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9

Publicatiedatum: 22 mei 2017

AMSTERDAM – Nederlandse Lymepatiënten geven de gezondheidszorg in eigen land een zware onvoldoende voor de behandeling van hun ziekte. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek over leven met Lyme in Nederland.

Zie link


Ziekte van Lyme kost Nederland jaarlijks bijna 20 miljoen euro

Publicatiedatum: 26 april 2017

De ziekte van Lyme kost Nederland per jaar in totaal 19,3 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid RIVM. De schatting maakt het gemakkelijker om de kosteneffectiviteit van preventie en behandeling te bepalen.

Zie link


Gevaarlijk virus ontdekt dat door teken wordt overgebracht

Publicatiedatum: 4 augustus 2016

De natuur wordt steeds gevaarlijker. Nee, er zijn geen wolven of andere roofdieren gesignaleerd, maar een nieuwe, veel geniepiger vijand: een virus dat door teken wordt overgebracht

Zie link